COVID - 19 CORONA VIRUS


Algemene maatregelen

Opgelet: Op de Nationale Veiligheidsraad van vrijdag 27 maart zijn op politiek niveau nieuwe beslissingen genomen. Deze beslissingen vereisen nu overleg tussen de verschillende federale, regionale en lokale overheden om ze uit te voeren. De FAQ op deze site zal dit weekend worden bijgewerkt.

Wanneer mag ik buiten komen?
Je wordt verwacht van zoveel mogelijk thuis te blijven. Je mag enkel buitenkomen voor volgende zaken:

 • • Gaan werken
 • • Een verplaatsing in het kader van je werk
 • • Naar de winkel gaan
 • • Naar de bankautomaat of een postkantoor gaan
 • • Naar de dokter gaan
 • • Hulp bieden aan minder zelfredzame personen (minderjarigen, ouderen, gehandicapten, kwetsbare personen)

Deze maatregelen gelden t.e.m. 19 april.

Wat kan ik zelf doen?
Je respecteert de algemene hygiënemaatregelen en je laat minimum 1,5 meter tussen elkaar, behalve bij leden van een gezin die onder hetzelfde dak wonen. Je laat bijvoorbeeld altijd een stoel vrij tussen twee personen tijdens een noodzakelijke vergadering. Je vermijdt een mix van verschillende leeftijden.

Maatregelen voor bedrijven en winkels

Welke winkels blijven open?
Alle winkels zijn gesloten, behalve:

 • • Voedingswinkels, inclusief nachtwinkels (tot 22u)
 • • Dierenvoedingswinkels
 • • Apotheken
 • • Krantenwinkels
 • • Tankstations en brandstofleveranciers

Op welke voorwaarden mogen deze winkels openen?
De volgende voorzorgsmaatregelen moeten gerespecteerd worden:

 • • De nodige maatregelen moeten genomen worden zodat een sociale afstand van 1,5 meter gegarandeerd kan worden.
 • • In supermarkten mag maximaal 1 klant per 10m² en voor maximaal 30 minuten aanwezig zijn.
 • • Voedingswinkels mogen open zijn van 7u tot 22u.
 • • Nachtwinkels moeten sluiten om 22u.
 • • Grootwarenhuizen mogen geen solden en promoties aanbieden.
 • • In de mate van het mogelijke dienen burgers zich alleen naar de winkel te begeven.

Wat wordt er verstaan onder voedingswinkels?
Enkel winkels en horecazaken die in hoofdzaak levensmiddelen verkopen mogen geopend blijven, als:

 • • er geen verbruik ter plaatse is;
 • • en de nodige maatregelen genomen zijn om het verbruik ter plaatse te verhinderen;
 • • en men in staat is om de sociale afstand tussen de klanten te organiseren.

Hieronder vallen voedingswinkels zoals bijvoorbeeld supermarkten, kruideniers, drankenhandelaars, bio- en hoevewinkels, slagers, bakkers, viswinkels, voedselbanken, ...

De verdeling van voeding via automaten blijft toegestaan.

Kan een voedingswinkel zijn wekelijkse rustdag verplaatsen?
De kleinhandelaars in voedingswaren moeten op hun wekelijkse rustdag gesloten blijven. Ook nachtwinkels moeten hun wekelijkse rustdag respecteren.

Wat zijn de openingsuren van winkels die openblijven?
Voor de coronacrisis mochten winkels openblijven tot maximum 20 uur (en 21 uur op vrijdagavond). Nu mogen die winkels openblijven tot 22 uur.

Nachtwinkels mogen open zijn vanaf hun gebruikelijk openingsuur tot 22 uur.

Het College van Burgemeester en Schepenen kan voor bijzondere en voorbijgaande omstandigheden een afwijking van de openingsuren toelaten aan de zaken gevestigd op het grondgebied van de gemeente of de stad. Dit gebeurt op aanvraag van de betrokken handelaars en mag slechts voor maximaal 15 dagen per jaar.

Kunnen winkels en bedrijven verplicht worden om open te houden?
Als de openbare orde of het algemeen belang dit vereist, kan de burgemeester de nodige politiemaatregelen bevelen, waaronder het openen van bedrijven en winkels.

Mag ik nog met cash geld betalen?
Elektronische betalingen worden aangemoedigd. Cash geld is niet besmet, maar door elektronisch te betalen respecteer je de sociale afstand.

Wat met winkels die zowel food als non-foodproducten verkopen?
Voedingswinkels (voor mensen en dieren) die non-food producten secundair verkopen: blijven open zonder de non-food afdelingen te hoeven sluiten. Ook slagerijen, bakkerijen, chocolatiers, ijsjeszaken, traiteurwinkels, wijnzaken en winkels waar alcoholhoudende dranken worden verkocht mogen openblijven, voor zover ze geen degustatie ter plaatse aanbieden.

Winkels die voeding slechts als secundair product aanbieden, moeten sluiten.

Alle andere winkels (kledingwinkels, elektrowinkels, doe-het-zelfzaken, tabakswinkels, papierwarenwinkels, parfumeries, drogisten, meubelwinkels, speelgoedwinkels, fotografen, carwash, ...) zijn gesloten, maar deze winkels mogen indien mogelijk hun telefonische en onlineactiviteiten verderzetten als levering aan huis gegarandeerd kan worden. Afhalen in de winkel zelf mag niet.

Winkels met basisvoorzieningen voor pasgeborenen mogen geopend blijven.

Zijn er maatregelen voorzien om het hamsteren tegen te gaan?
E-commerce en afhalen aan afhaalpunten wordt gestimuleerd. Woekerprijzen kunnen worden gecommuniceerd op www.meldpunt.belgie.be/meldpunt/.

Wat gebeurt er met de wettelijke garantie op consumptiegoederen?
Er is geen uitzondering op de gebruikelijke regels in dit soort situaties: de consument moet de verkoper zo snel mogelijk op de hoogte brengen van het gebrek (post, e-mail, ...) en het niet nog erger maken.

De consument zal dus kunnen aantonen dat het probleem zich in deze uitzonderlijke periode heeft voorgedaan en dat hij de nodige stappen heeft ondernomen om de verkoper op de hoogte te brengen, zoals vereist.

Zelfs als hij de informatie niet heeft kunnen ontvangen vanwege een sluiting wegens het coronavirus, mag de verkoper zich niet kunnen beroepen op de overschrijding van de termijn om te weigeren in te grijpen.

Vanaf dat moment wordt de garantieperiode in principe opgeschort totdat de verkoper een oplossing biedt (reparatie of vervanging).

Mogen vrijwilligers hun diensten aanbieden aan voedingszaken?
Vrijwilligers kunnen volgens de Vrijwilligerswet van 3 juli 2005 in principe alleen maar worden ingezet door organisaties die een onbaatzuchtige doelstelling nastreven. De Vrijwilligerswet laat niet toe om vrijwilligerswerk te verrichten voor commerciële bedrijven.

Is de verkoop en levering aan professionelen toegelaten?
Ja, groothandelszaken mogen openblijven voor professionelen, als ze de sociale afstand respecteren.
Verkoop in de winkel of op afstand, levering en afhaling in de winkel voor professionals zijn toegestaan, als ze de sociale afstand respecteren.
Kan ik nog naar de bank en het postkantoor?
Ja, deze diensten maak deel uit van de uitzonderingen die mogen openblijven tijdens hun normale openingsuren. Ze moeten wel de sociale afstand garanderen.

Mag de Nationale Bank openblijven?
Ja, als de sociale afstand wordt gerespecteerd. De loketten zijn gesloten, maar de Nationale Bank blijft functioneren.

Mogen verzekeringskantoren openblijven?
Ja, maar ze worden aangemoedigd om internet en telefonie te gebruiken om hun activiteiten voort te zetten.

Mag een verzekeringsexpert zich ter plaatse begeven?
Enkel om dringende schadevaststellingen te doen en als de sociale afstand gerespecteerd wordt.

Blijven cafés en restaurants open?
Cafés, uitgaansgelegenheden en feestzalen moeten sluiten. Restaurants moeten hun eetzaal sluiten. Het verbod geldt ook voor de terrassen van deze etablissementen. Bedrijfsrestaurants sluiten ook. Terrasmeubilair moet binnen gehaald te worden.

Kunnen we nog eten afhalen en eten bestellen?
Restaurants die aan thuislevering doen, een traiteurdienst of drive-in aanbieden, mogen hun keuken wel openen. Als je eten afhaalt, moet je de sociale afstandsregels respecteren. Dit kan van 7u tot 22 uur.

Blijven broodjeszaken en frituren open?
Snackbars, broodjeszaken, frituren, ... blijven open. Er moet op gelet worden dat er geen lange wachtrijen ontstaan en zoveel mogelijk buiten laten aanschuiven. Het verbod geldt ook voor de terrassen van deze etablissementen.

Is mijn markt open?
Markten zijn verboden behalve in gemeenten waar dat noodzakelijk is voor de voedselvoorziening van de lokale bevolking, wanneer er bijvoorbeeld geen supermarkt aanwezig is. De lokale overheid moet de maatregelen van sociale afstand kunnen garanderen. Als dat niet kan, wordt de markt gesloten.
Mag een marktkramer aan huis verkopen?
Ja, thuislevering kan met respect voor de sociale afstand.

Mogen diensten die aan huis leveren (Bpost, DHL ...) blijven werken?
Ja, dit wordt zelfs gestimuleerd, met respect voor de sociale afstand. Afhalingen op officiële afhaalpunten zijn toegestaan.

Is de verkoop van planten en bloemen toegelaten in winkels die voeding en dierenvoeding verkopen?
Winkels die voeding en dierenvoeding verkopen, mogen ook bloemen en planten aanbieden met respect voor de sociale afstand. Handelszaken die enkel bloemen en planten verkopen blijven als 'niet-essentiële' handelszaken gesloten, al kunnen ze online wel actief zijn met levering aan huis.

Zijn foodtrucks, kiosken en voedingsstanden toegelaten?
Foodtrucks worden gelijkgesteld aan voedingskraampjes die op de markt staan. Ze mogen dus niet openblijven. Een mobiele verkoper van bijvoorbeeld gebraden kip wordt beschouwd als een foodtruck.

Mogen kappers nog openblijven?
Kappers moeten sluiten.

Zijn schoonheids- en zonnecentra open?
Schoonheids- en zonnecentra zijn gesloten. Schoonheidsspecialisten mogen hun diensten niet aan huis leveren.

Mogen tattooshops openblijven?
Nee, tattooshops moeten sluiten.

Zijn hotels open?
Hotels blijven geopend zonder toegang tot een bar, restaurant, gemeenschappelijke zalen en recreatieve ruimtes. Vergaderzalen van hotels zijn gesloten. Room-service is wel toegelaten mits naleving van sociale afstand.

Wat met andere types van logement?
Vakantiehuizen, campings, B&B's, vakantieparken, AirBnB's moeten sluiten voor toerisme. De permanente bewoners van dit soort woningen mogen hier uiteraard blijven wonen. Dit geldt ook voor permanente bewoners van een mobiele caravan.

Verschillende vakantieparken en -huisjes dienen als vast logement van werknemers in dienst van Electrabel voor essentiële diensten (windmolenparken zee, Doel, Tihange, ...). Kan er hiervoor uitzondering komen?
Vaste bewoners die daar hun vaste woning hebben, mogen blijven.

Wat met woonwagenterreinen?
Vaste residenten mogen blijven. Het zich verplaatsen naar een ander terrein is echter geen essentiële verplaatsing dus we raden de burgemeester aan om de nodige stappen te ondernemen om hun verblijf te faciliteren tot het einde van de crisis.

Mijn hond of kat is ziek, kan ik nog bij de dierenarts terecht?
Ja, de gezondheid van je huisdier verliezen we niet uit het oog.

Mogen dierenasielen openen?
Dierenasielen zijn gesloten. Bezoek is niet toegestaan. Adoptie en afstaan van dieren kan wel en enkel op afspraak en met respect van de sociale afstand. De opvang en essentiële verzorging van de dieren is cruciaal en dus toegelaten. Ook vrijwilligers mogen hieraan bijdragen.

Mogen dierenhotels openblijven?
Dierenhotels zijn open maar enkel voor mensen die nood hebben aan een essentiële opvang van het dier (bijvoorbeeld: overlijden van een dicht familielid, opname in het ziekenhuis, ...).

Mogen dierencrematoria openblijven?
Ja, enkel op afspraak en met respect voor de sociale afstand.

Zijn dierenkapsalons open?
Nee, dierenkapsalons zijn gesloten.

Moet men een voedselvoorraad aanleggen?

Voedingswinkels blijven op een normale manier bevoorraad worden en blijven open zoals gebruikelijk.

Ik werk in de private en bijzondere veiligheidssector, mag ik gaan werken?
Het betreft enkel de fundamentele en noodzakelijke activiteiten van de private en bijzondere veiligheidssector. Een overzicht:

 • • De private en bijzondere bewakingssector die de bewakingsondernemingen en interne bewakingsdiensten omvat, alsook de veiligheidsdiensten van de openbare vervoersmaatschappijen, kunnen hun activiteiten en opdrachten verder uitvoeren. Bij de uitoefening van hun takenpakket zorgen ze zoveel mogelijk voor social distancing. Mocht dit echt niet mogelijk zijn, nemen ze maximale voorzorgen ter bescherming.
 • • Ondernemingen voor alarmsystemen en camerasystemen mogen enkel bij de uitvoering van dringende onderhouds- of herstellingswerken afwijken van de verplichting tot social distancing. Bij alle andere activiteiten, zoals nieuwe installaties, dienen de algemene verplichtingen zoals de verplichte afstand van 1,5 meter tussen elke persoon (klant zowel als collega) gerespecteerd te worden. Dit geldt tevens voor het vervoer.
 • • De opleidingsinstellingen verbonden aan de private en bijzondere veiligheidssector kunnen hun activiteiten enkel verderzetten via afstandsonderwijs.
 • • De veiligheidsadviseurs kunnen hun activiteiten enkel en alleen op digitale wijze verderzetten.

Kunnen dringende herstellingen voor veiligheid, hygiëne en ICT doorgaan?
Alle dringende herstellingen kunnen uitgevoerd worden. Loodgieters, garagisten, telecomleveranciers, ... kunnen dringende herstellingen doen.

Mogen herstellingsdiensten hun activiteiten voortzetten?
Garages, bandenwerkplaatsen en voorruitreparateurs kunnen alleen op afspraak en onder voorbehoud van voorzorgsmaatregelen openblijven voor dringende reparaties.

Fietsherstellers kunnen ook alleen op afspraak werken en met respect voor de sociale afstand voor dringende reparaties.

Dringende herstelling/interventie aan huis kan op verzoek van de consument of het bedrijf, op afspraak en met respect voor de sociale afstand.

Mogen winkels die leveren voor de landbouwsector (fytoproducten, veevoer, ...) openblijven?
Ja, alle bedrijven die aan de landbouwsector leveren, blijven werken maar respecteren de sociale afstand en passen waar mogelijk telewerk toe.

Mogen bouwactiviteiten doorgaan?
Bouwactiviteiten buitenshuis mogen plaatsvinden met respect voor de sociale afstand. Dit geldt ook voor werken binnenshuis in niet-bewoonde gebouwen en woningen. Voor herstellingen binnenshuis is hoogdringendheid in het kader van veiligheid, welzijn en hygiëne een strikte vereiste (bijvoorbeeld sanitaire herstellingen).

Mogen opticiens en gehoorwinkels openblijven?

De winkel moet gesloten worden en mag klanten enkel verhelpen bij noodgevallen met respect voor de sociale afstand. Uitstelbare zorg of verkoop moet worden uitgesteld. Oogmetingen worden uitdrukkelijk afgeraden omwille van het risico op besmetting via het oogvocht.

Mogen paramedische winkels (drogisterijen, ...) openblijven?
Nee, paramedische winkels moeten sluiten.

Zijn carwashes open?
Nee, carwashes zijn gesloten.

Mogen wijnhandelaars openblijven?
Ja, maar de sociale afstandsmaatregelen moeten gevolgd worden.

Mogen kinesisten, osteopaten, podologen etc. hun activiteiten blijven uitoefenen?
Ja, gezondheidsberoepen mogen hun werk blijven uitoefenen, maar niet-dringende zorg moet uitgesteld worden. Sciensano voorziet specifieke informatie hierover op hun website.

Mogen mobiele commerciële vertegenwoordigers blijven werken?
Nee, mobiele vertegenwoordigers mogen hun activiteiten niet verderzetten.

Mogen advocaten, notarissen en deurwaarders klanten blijven ontvangen, voornamelijk voor het tekenen van akten?
Ja, als het noodzakelijk is en als de sociale afstand wordt gerespecteerd. Telewerk en elektronische communicatie moet zoveel mogelijk toegepast worden.

Mogen industriële wasserettes die voornamelijk (bed)lakens van zorgcentra wassen, openblijven?
Ja. Zij dienen wel de hygiënemaatregelen en de sociale afstand te respecteren.

Mogen wassalons openblijven?
Ja, wassalons zijn open en respecteren de hygiënemaatregelen en sociale afstand.

Mogen handelaars in bouwmaterialen hun klanten blijven bevoorraden?
Ja, maar enkel voor professioneel gebruik en met respect voor de regel van één klant per 10 m². Voor particulieren is wel levering aan huis mogelijk.

Moeten arbeiders die buiten werken (gemeentearbeiders, groendienst, etc.) thuisblijven?
Ze mogen blijven werken als de sociale afstand gerespecteerd wordt, zowel tijdens het transport als op de werkplek.

Mogen e-commerce handelaars blijven werken als ze niet als essentieel worden beschouwd (bv. kleren, doe-het-zelf, ...)?
Ja, ze mogen hun activiteiten voortzetten als ze de sociale afstand respecteren. Onder e-commerce valt levering aan huis en afhaling aan officiële afhaalpunten. Leveringen aan huis krijgen de voorkeur. Leveranciers mogen het huis niet betreden.
Bedrijven die een online verkoopsysteem willen opzetten, moeten ervoor zorgen dat ze thuisbezorging organiseren of een afhaalpunt. Klanten mogen hun bestellingen niet rechtstreeks in de winkel afhalen.

Kan ik nog online pakjes bestellen?
Ja, online shops blijven open en kunnen blijven leveren. De overhandiging van je pakje gebeurt contactloos.

Mag poetshulp (dienstenchèques etc.) blijven doorgaan bij de klanten thuis?
Ja, met respect voor de sociale afstand.

Mogen grootmarkten (voor professionele klanten) blijven doorgaan (vroegmarkt Brussel, vismarkt Zeebrugge, ...)?
Ja, als de sociale afstand in de mate van het mogelijke gevolgd worden.

Mogen zelfstandige of in vennootschap georganiseerde ramenwassers verder werken en tegemoetkomen aan de vragen van bedrijven die een beroep op hen doen?
Ja, als ze de sociale afstand respecteren.

Mogen verhuizen met of zonder verhuisfirma's toegelaten worden?
Ja, een dringende verhuis is toegelaten met respect voor de sociale afstand. Het wordt aangeraden om niet-noodzakelijke verhuizen uit te stellen.

Mogen schouwvegers nog werken?
Ja, schouwvegers mogen nog werken met respect voor de sociale afstand.

Mogen landmeters blijven werken?
Noodzakelijke werkzaamheden mogen blijven doorgaan, niet-noodzakelijke niet.

Mogen immomakelaars nog huisbezoeken doen?
Nee. Huidige verkoopprocessen mogen doorgaan, maar er mogen geen nieuwe huisbezoeken worden ingepland.

Kunnen activiteiten met betrekking tot de woningmarkt (zoals huisbezoeken door immomakelaars, de controle van de gemeentelijke dienst grondgebiedzaken, ...) nog plaatsvinden?
Neen. Een huidige verkoop mag worden afgerond, maar nieuwe verkoopprocedures mogen momenteel niet doorgaan.

Maatregelen rond de werkmethode van bedrijven

Is telewerk verplicht?
Telewerk is verplicht bij alle niet-essentiële diensten, ongeacht hun grootte en voor alle medewerkers waarvoor dit mogelijk is, zonder uitzondering.

Wat met de functies waarvoor telewerk niet mogelijk is?
Wanneer telewerk niet mogelijk is, moeten bedrijven de sociale afstand van 1,5 meter garanderen. Deze regel geldt ook voor de organisatie van het vervoer door de werkgever. Als deze maatregelen niet nageleefd worden, riskeren deze bedrijven boetes bij een eerste inbreuk. Bij een tweede inbreuk moeten ze sluiten.

Moeten alle sectoren en diensten deze regels volgen?
Nee, deze verplichtingen zijn niet van toepassing voor bedrijven in de cruciale sectoren en essentiële diensten. Deze bedrijven moeten indien mogelijk wel telewerk aanbieden en de sociale afstand respecteren.
De complete lijst van deze cruciale sectoren en essentiële diensten werd samengesteld en bijgevoegd aan het ministerieel besluit van 18 maart 2020.

Mogen partnerdiensten van essentiële sectoren hun activiteiten uitoefenen?
Voor zover zij de essentiële sectoren in staat stellen om hun diensten aan de bevolking te blijven leveren, mogen ze hun diensten blijven aanbieden, maar enkel B2B, in het kader van hun bestaande commerciële relaties.

Zo mogen bijvoorbeeld vrachtwagens die voedingszaken bevoorraden nog gereinigd worden, en is het reinigen van ruiten toegestaan.

Wat als een werkgever telewerk verbiedt omwille van 'organisatorische redenen'?
De werknemer kan klacht indienen via de website van de FOD Werkgelegenheid: https://werk.belgie.be/nl/nieuws/coronavirus-wat-kan-ik-doen-als-mijn-werkgever-de-maatregelen-niet-respecteert

Wat met een bedrijf dat werknemers uit verschillende landen van de Europese Unie tewerkstelt?
Het Ministerieel besluit van 23 maart 2020 schrijft voor dat bedrijven - ongeacht hun omvang - verplicht zijn om telewerk te organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is, en dit zonder uitzondering. Deze verplichting geldt evenwel niet voor de cruciale sectoren en de essentiële diensten, die worden opgesomd in de bijlage bij het ministerieel besluit (zie https://www.ejustice.just.fgov.be/eli/besluit/2020/03/18/2020030331/staatsblad). Deze sectoren moeten er wel voor zorgen dat social distancing maatregelen in de mate van het mogelijke in acht worden genomen.

Tijdens het weekend heeft de regering bijkomend beslist dat de grenzen worden gesloten voor alle verkeer dat niet strikt noodzakelijk is. Dat betekent dus dat in het buitenland gevestigde werknemers enkel de Belgische grenzen nog kunnen oversteken voor zover zij worden tewerkgesteld in de cruciale sectoren en essentiële diensten. Voor de andere sectoren geldt dat de buitenlandse werknemers verplicht moeten telewerken. Indien dat niet mogelijk is, wordt de uitvoering van hun arbeidsovereenkomst geschorst wegens overmacht.

Zijn er ondersteuningsmogelijkheden voor personen die een tijdelijke werkloosheidsuitkering krijgen omdat ze behoren tot de risicogroep en dus niet kunnen gaan werken?
In Vlaanderen kunnen mensen die problemen hebben om hun water- en elektriciteitsfactuur te betalen de website van de RVA raadplegen: https://www.rva.be/nl/documentatie/infoblad/e1-0.

In Wallonië kunnen mensen die moeilijkheden hebben met het betalen van hun waterfactuur volgende website consulteren: https://www.spge.be.

Mag mijn werkgever mij verplichten om verlof op te nemen als het bedrijf moet sluiten?
Neen, de werkgever kan je dit niet verplichten.

Mogen fiscale controles aan huis doorgaan?
Meer info hierover kan je terugvinden op de website van de FOD Financiën: https://financien.belgium.be/nl/Actueel/coronavirus-uitstel-van-niet-essentiele-controles-ter-plaatse

Wat met technische controles van installaties? Idem voor onderhoudsnazichten.
Een keuring is van belang in het kader van de algemene veiligheid en moeten dus blijven doorgaan respect voor de sociale afstand.

Wat als je tijdelijk werkloos bent door het coronavirus? Moet je je hypotheek of persoonlijke leningen nog betalen?
Tot 30 september moeten tijdelijk werkloze Belgen geen leningen meer terugbetalen en nieuwe kredieten zijn mogelijk. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met je bank.

Dienen documenten i.v.m. tijdelijke werkloosheid nog steeds afgestempeld te worden door de gemeente?
Voor wat betreft de tijdelijke werkloosheid ten gevolge van het coronavirus, werd de procedure sterk vereenvoudigd. Informatie hierover is terug te vinden op de website van de RVA.

Zie https://www.rva.be/nl/nieuws/tijdelijke-werkloosheid-ten-gevolge-van-het-uitbreken-van-het-coronavirus-covid-19-vereenvoudiging-van-de-procedure.


Mag een tijdelijke werkloosheid gecombineerd worden met andere activiteiten?
Wegens uitzonderlijke omstandigheden is het toegestaan om van 13 maart tot 13 juni 2020 de tijdelijke werkloosheidsuitkering te combineren met een andere activiteit (vrijwilligerswerk, aanvullende activiteit). Uitzendkrachten die normaal gesproken bij één en dezelfde gebruiker in dienst zouden blijven, kunnen bij wijze van uitzondering ook tot tijdelijke werkloosheid worden toegelaten tijdens de onderbreking van de activiteit door COVID-19 indien de contractuele band met de uitzendkracht wordt gehandhaafd.

Meer informatie: https://www.rva.be/nl en het persbericht van Minister van Werk Nathalie Muylle van 23/03/2020.

Mogen wisselkantoren en kantoren voor internationale geldtransferts openblijven?
Deze diensten mogen openblijven, met respect voor de sociale afstand. Het internationaal betaalverkeer moet gegarandeerd blijven.

Kunnen er bewakingsdiensten worden voorzien voor de bewaking en verzekering van voedselketen, bevoorrading en retail?
Ja. De diensten van private en bijzondere veiligheid maken deel uit van de cruciale sectoren en essentiële diensten, zoals opgesomd in de bijlage bij het MB van 23 maart 2020.

Mag private verhuur van springkastelen plaatsvinden?
Neen.

Maatregelen voor scholen

Blijven de scholen open?
Ja. De lessen worden geschrapt (kleuter/lager/middelbaar) alsook buitenschoolse activiteiten. Scholen verzekeren het onthaal, uitsluitend georganiseerd door het intern personeel, van kinderen:

 • • waarvoor de ouders in de gezondheidszorg werken
 • • in de essentiële publieke sectoren werken
 • • of wanneer de ouders geen andere mogelijkheid hebben dan opvang bij de grootouders (ongeacht hun leeftijd)

Scholen waar kinderen opgevangen worden, versterken hun hygiënische maatregelen: geen activiteiten met meerdere klassen tegelijkertijd, blijven inzetten op het wassen van handen, reinigen van schoolmeubilair en het regelmatig verluchten van de lokalen.

De refters mogen openblijven.

Kunnen er nieuwe initiatieven worden georganiseerd om de kinderopvang te organiseren?
Nee, alleen organisaties die al aanwezig zijn, kunnen doorgaan. Nieuwe initiatieven die verder gaan dan de cirkel van bestaande contacten, zijn verboden.

Mogen ondernemingen e.a. initiatieven nemen voor de opvang van kinderen van hun medewerkers?
Als dergelijke opvangsystemen reeds bestonden, kunnen ze blijven doorgaan. Er kunnen evenwel geen nieuwe initiatieven van opvang worden opgezet. Het is noodzakelijk te voorkomen dat de kinderen die vooraf niet in contact kwamen met elkaar, worden samen gezet. Stages zijn niet toegelaten.

Blijven de crèches open?
Ja, de crèches en onthaalouders blijven open voor kinderen van maximum 3 jaar.

Hoe moeten onthaalmoeders aan social distancing doen?
De nodige hygiënische maatregelen moeten gevolgd worden maar de sociale afstand is hierbij moeilijk ten aanzien van de kinderen. De sociale afstand moet wel strikt gerespecteerd worden door de ouders.

Wat met kinderen van (vermoedelijk) besmette ouders?
Indien de ouder vermoedelijk besmet is, dan moeten de kinderen thuisblijven. Kleine kinderen vertonen nauwelijks symptomen bij besmetting en worden zeer uitzonderlijk ziek, maar ze geven de ziekte gemakkelijk door.

Wat met hogescholen/universiteiten?
Universiteiten en hogescholen geven les op afstand.

Hoe zit het met de examens van universiteitsstudenten?
Dit zal na een nieuwe evaluatie van de situatie bepaald worden.

Worden scholen voor veiligheidsberoepen gesloten?
De scholen voor veiligheidsberoepen geven het basisonderwijs verder via afstandsonderwijs of leveren hulp aan de crisisinspanning door training-on-the-job.

Gaan avondonderwijs en voortgezette opleidingen door?
Instellingen die avondcursussen en voortgezette opleidingen aanbieden wordt eveneens gevraagd oplossingen via afstandsonderwijs uit te werken.

Blijven het buitengewoon onderwijs en internaten open?
De internaten en het bijzonder onderwijs blijven open, maar schrappen de lessen.

Kunnen er voor brandweervrijwilligers die technisch werkloos zijn soepele regelingen toegestaan worden voor taken die ze mogen doen?
Het is toegelaten om zonder formaliteiten activiteiten als vrijwillige brandweerman en als vrijwilliger van de civiele bescherming te verrichten; de hiervoor ontvangen vergoedingen mogen gecumuleerd worden.

Mogen werkgevers weigeren dat vrijwillige brandweermannen die thuis telewerken reageren op oproepen?
Neen, als de vrijwillige brandweerman toestemming kreeg om vanaf zijn werkplaats te reageren op een oproep, mag hij dat ook vanuit telewerk.

Dienstverlening

Gaan de gemeente- en provincieraden door, alsook raden van besturen en algemene vergaderingen van openbare instellingen?
Ja, voor zover de agendapunten niet uitgesteld kunnen worden en als de vergadering niet virtueel kan plaatsvinden.


Wordt de administratieve dienstverlening behouden?
Administratieve dienstverlening moeten blijven functioneren om hun essentiële taken te blijven garanderen en erover waken dat de sociale afstand en/of telewerken in werking wordt gesteld.

De overheidsdiensten moeten de bevolking informeren over mogelijkheden om documenten en informatie te verkrijgen via alternatieve manieren (online). De administratie moet de voorkeur geven aan deze alternatieve manieren om het aantal verplaatsingen te beperken.

Mogen bibliotheken openblijven?
De bibliotheken worden beschouwd als openbare dienstverlening en moeten gegarandeerd openblijven in afhaalfunctie met respect voor de sociale afstand.

Vallen de OCMW's onder 'de instellingen voor zorg, opvang en bijstand voor oudere personen, voor minderjarigen, voor mindervalide personen en voor kwetsbare personen'?
Ja. Een OCMW verleent essentiële diensten.

Moet de OCMW-dienst voedselbedeling blijven organiseren of niet?
Ja, met respect voor de sociale afstand, behoort dit tot de gezondheidszorg.

Mag men van de gemeentelijke dienst grondgebiedzaken (diensten kadaster) nog een controle doen in en rond een woning in functie van een verkoop?
Neen. Een huidige verkoop mag worden afgerond, maar nieuwe verkopen mogen momenteel niet worden georganiseerd.

Mogen ondernemingsloketten openblijven?
Ze organiseren zich zoveel mogelijk vanop afstand en indien absoluut nodig zijn ze geopend met respect voor de sociale afstand.

Zijn er specifieke bepalingen met openbare toiletten en hygiëne?
In kader van de openbare orde en hygiëne raden we aan deze open te laten of een alternatief te voorzien. De gemeente dient nodige hygiënische maatregelen te nemen.

Kunnen wegenwerken en nutsvoorzieningen in het algemeen nog doorgaan?
Ja, met respect voor de sociale afstand.

Vallen de lokale opvanginitiatieven (LOI's) onder de 'asiel en migratiediensten met inbegrip van asielopvang en detentie in het kader van gedwongen terugkeer'?
Ja.
Moeten thuisverpleegkundigen verder werken?
Ja, de thuiszorg blijft bestaan.

Zijn de containerparken gesloten?
De regeling omtrent containerparken kan worden gevonden op de websites van de betrokken gewesten.

 • • De regeling voor Vlaanderen is te vinden op: https://ovam.be/corona-impact#inzameling.
 • • De regeling voor Wallonië is te vinden op: environnement.wallonie.be
 • • De regeling voor Brussel is te vinden op: https://www.arp-gan.be/fr/Recypark.html

Mogen we ons verplaatsen naar de glascontainers, kledingcontainers, ondergrondse containers voor glas en PMD?
Ja, dat mag.

Kan het opruimen van sluikstorten op openbaar domein door openbare diensten nog doorgaan?
Ja, in het kader van hygiëne is dit van belang. Burgerinitiatieven zijn niet toegestaan.

Valt het detecteren en opruimen van explosieven aan de kust onder het verbod?
Neen, dit is toegestaan want dit valt onder het vrijwaren van de publieke veiligheid.

Mogen particuliere zwerfvuilacties nog doorgaan?
Nee, we stimuleren mensen om geen vuil op straat te gooien. Zwerfvuilacties vallen niet onder essentiële verplaatsingen.
Zijn provinciale domeinen gesloten?
De recreatieve delen van deze parken moeten sluiten (vb. speeltuinen, ...). De parken en bossen mogen openblijven met respect voor de sociale afstand. Hierop moet worden toegezien.

Blijven callcenters voor mensen in nood (zelfmoord, huiselijk geweld, enz.) bereikbaar?
Ja.

Krijg ik nog brieven?
Ja, de postbodes blijven de postbedeling verzorgen en dienen de hygiënemaatregelen en social distancing te volgen.

Wordt het vuilnis nog opgehaald?
Ja, de verschillende afvalophalingen (restafval, groenafval, papier en karton en PMD) worden voortgezet.

Mag mijn kind met een beperking nog naar het dagcentrum?
Ja, die blijven open.

Er staat een GSM-mast op mijn privéterrein, bovenop het ziekenhuis, ... moet ik de onderhoudsteams van de operatoren toegang geven tot deze antennes?
Ja, het is essentieel dat de elektronische communicatie wordt onderhouden en dat de operatoren al het nodige onderhoud kunnen doen.

Hoe zit het met de prostitutie en prostitutiebuurten?
Die worden gesloten.

Maatregelen voor culturele en sportieve activiteiten


Worden bijeenkomsten toegestaan?
Alle bijeenkomsten, culturele, sociale, feestelijke, folklorische, sportieve of recreatieve activiteiten worden verboden t.e.m. 19 april, ongeacht of ze privé of publiek zijn. Uitzondering is de beoefening van een individuele fysieke activiteit of met de familieleden die onder hetzelfde dak wonen of telkens met dezelfde vriend. Dit alles met respect van 1,5 meter afstand tussen elke persoon, behalve bij familieleden die onder hetzelfde dak wonen. Voor wat betreft buitenactiviteiten zijn enkel fiets-, wandel- en looptochten toegelaten. Men moet autoverplaatsingen hiervoor absoluut vermijden.

Worden concerten en festivals geannuleerd?
Alle indoor- en outdoorevenementen zijn geannuleerd tot en met 19 april, ongeacht het aantal bezoekers.

Blijven theaters en filmzalen open?
Theaters, operagebouwen, filmzalen, culturele centra zijn gesloten voor het publiek tot en met 19 april.

Wat met processies, carnaval, studentenfeesten,...?
Deze zijn verboden.

Zijn musea, tentoonstellingen (vernissages, exposities, avant-premières,...) en toeristische attracties nog steeds toegankelijk?
Musea, tentoonstellingen en toeristische attracties zijn gesloten voor het publiek tot en met 19 april. Ook toeristische diensten zijn gesloten.

Gaan de lessen in teken- en muziekacademies door?
Ze mogen enkel lesgeven via afstandsonderwijs.

Worden pretparken en recreatieve centra gesloten?
Attractieparken, dierenparken, binnen- en buitenspeeltuinen, kinderboerderijen, casino's, gokkantoren, recreatieve centra zijn gesloten tot en met 19 april.

Gaan sportieve activiteiten nog door?
Bijeenkomsten, evenementen en trainingen van sportploegen, met of zonder publiek, worden geannuleerd tot en met 19 april.

Kan ik individueel sporten of een wandeling maken?
Ja, zolang deze activiteit alleen wordt beoefend tussen familieleden die onder hetzelfde dak wonen of altijd met dezelfde vriend, met inachtneming van 1,5 meter tussen elke persoon.

Worden sporthallen, zwembaden en fitnesszalen gesloten?
Sporthallen (inclusie personal training), zwembaden, fitnesszalen en golfclubs zullen gesloten zijn tot en met 19 april.

Wat met sportwedstrijden en activiteiten in het kader van jeugdbewegingen?
Activiteiten in het kader van jeugdbewegingen, sportwedstrijden, sportieve en recreatieve kampen, groepsactiviteiten (groepsfietstochten, groepswandelingen,...), gocarts voor één of meerdere personen, privé paardrijlessen, brandingssporten (surfen, ...), speelpleinen (in- en outdoor), ... zijn geannuleerd tot en met 19 april.

Krijgen topsporters uitzonderlijke toegang tot sportfaciliteiten?
Ja, indien ze een topsportstatuut hebben en ze de training enkel doen in individueel verband. Groepstrainingen zijn verboden.

Mag men elektrische steps gebruiken om te wandelen?
Nee, ze zijn niet toegelaten voor recreatieve activiteiten. Ze zijn echter wel toegelaten als transportmiddel voor essentiële verplaatsingen.

Zijn water- en brandingsporten toegelaten?
Neen.

Mag ik mijn drone nog gebruiken?
Recreatief gebruik van uw drone is enkel toegelaten op uw eigen privéterrein, gelegen aan uw woning. Meer informatie vind je op: https://mobilit.belgium.be/nl/luchtvaart/drones/dronevluchten_covid19.

Zijn psychologen essentieel?
Ja.

Maatregelen voor transport

Blijft het openbaar vervoer rijden?
Ja, maar wordt zo georganiseerd dat de sociale afstand gegarandeerd kan worden. De chauffeur of conducteur kan ook toegang tot het vervoersmiddel weigeren wanneer de afstand niet gegarandeerd kan worden. Neem het openbaar vervoer enkel als het echt nodig is. De betaalautomaten van het openbaar vervoer blijven open. Voor het aanbod wordt verwezen naar de websites van de vervoersmaatschappijen.

Mogen taxi's en andere on-demand transportdiensten nog klanten vervoeren?
Taxidiensten en alternatieve taxidiensten blijven in gebruik. Taxichauffeurs mogen maar één persoon per keer in de taxi vervoeren. Een gezin dat onder hetzelfde dak woont mag samen in één taxi. Het is aangeraden om de taxi regelmatig te verluchten.

Hoeveel personen mogen in een privéwagen (ook carpooling) zitten?
Net zoals bij taxi's mag er slechts één persoon meerijden, dus maximum 2 personen per wagen. Het gezin mag in één auto meerijden. Het is aangeraden om de auto regelmatig te verluchten. Je moet verplaatsingen met de auto zoveel mogelijk vermijden.

Wat met vrijwillig transport van mindervaliden en hulpbehoevenden?
Deze initiatieven mogen doorgaan, maar met slecht een persoon bovenop de chauffeur per traject.

Mogen bedrijven het transport per bus voor hun werknemers blijven organiseren?
Ja, met respect voor sociale afstand.

Verplaatsingen

Mag ik me verplaatsen?
Je moet maximaal thuisblijven om het contact met andere personen die niet onder hetzelfde dak wonen maximaal te vermijden.

Moet ik een attest hebben om rond te rijden zoals in Frankrijk?
Nee, er is geen attestatiesyteem is voorzien.

Mag ik gaan wandelen of joggen?
Ja, een luchtje scheppen is toegelaten. Je mag dit enkel doen met mensen van je gezin die onder hetzelfde dak wonen of met een vriend(in). Je moet hierbij de sociale afstand met de vriend(in) respecteren.

Zijn er uitzonderingen op verplaatsingen?
Verplaatsingen zijn enkel toegelaten in het geval van noodzakelijkheid en omwille van dringende redenen, zoals bijvoorbeeld:

 • • Woon- werkverkeer;
 • • Absoluut noodzakelijke verplaatsingen (doktersbezoek, aankopen van etenswaren, verplaatsingen naar de post, bank, apotheker, tankstation of bijstand aan hulpbehoevenden, daklozen, verplaatsingen van ouders naar de opvang van hun kinderen, etc.);
 • • Fysieke activiteiten in openlucht, met respect voor de sociale afstand, fietsen en joggen zijn toegestaan. Verplaatsingen met de auto voor recreatie zijn niet toegestaan.

Vallen de sector van autoverhuur en hun bedrijven onder de essentiële diensten?
Ja, maar enkel voor noodzakelijke verplaatsingen en voor de essentiële diensten. Je moet verplaatsingen met de auto zoveel mogelijk vermijden en de sociale afstand respecteren.

Wat met de carwash voor trucks (reiniging van vrachtwagens die voedsel vervoeren)? Kunnen er voor dergelijke omstandigheden uitzonderingen worden gemaakt?
Dit maakt deel uit van de essentiële dienstverlening, als de reiniging in functie is van het verzekeren van de veiligheid van de voedselketen.

Mag ik nog recreatief met de moto gaan rijden?
Nee, verplaatsingen moeten maximaal beperkt worden.

Mag ik een transportmiddel nemen om naar een bos/park te gaan om daar te gaan wandelen?
Verplaatsingen moeten maximaal beperkt worden.

Wat als ik niet onder hetzelfde dak woon met mijn partner?
Je moet het contact beperken tot je gezin en eventueel één extra persoon. Je mag dus nog jouw partner bezoeken. Doe het natuurlijk niet als je zelf of hij/zij ziek is of symptomen vertoont.

Mag ik nog met vrienden samenkomen?
Nee, alle samenscholingen vanaf 2 personen zijn verboden. Enkel gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen mogen met meer personen naar buiten gaan.
Mag ik mijn familie bezoeken die niet bij mij woont?
Bezoek aan familie die niet onder hetzelfde dak woont, wordt afgeraden, behalve om hulp te bieden aan kwetsbare familieleden (ouderen, mindervaliden, minderjarigen en andere kwetsbare personen)

Ik ben momenteel op kot. Mag ik terugkeren naar mijn ouders?
Studenten moeten één woonplaats kiezen om te verblijven.

Mogen diereneigenaars hun dieren in de wei of op stal blijven bezoeken?
Ja, zolang je de sociale afstand respecteert.

Mogen kinderen van gescheiden ouders nog van de ene ouder naar de andere worden gebracht?
Ja, maar probeer alle niet-essentiële verplaatsingen te beperken.

Mag ik naar mijn buitenverblijf, bijvoorbeeld in de Ardennen of de kust?
Neen, dit is niet toegestaan. Dit om sociale vermenging te voorkomen en om te voorkomen dat gezondheidsvoorzieningen in die regio's overbelast raken.

Mag ik nog naar het buitenland?
Reisadviezen zijn de bevoegdheid van Buitenlandse Zaken. Op dit moment worden alle niet-essentiële reizen naar het buitenland verboden. Raadpleeg de website:

 • • https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen
 • • https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/het-coronavirus-en-zijn.

De volgende redenen worden met name beschouwd als essentiële redenen om te reizen naar het buitenland:

 • • Zakenreizen, met inbegrip van het woon-werkverkeer
 • • Voortzetting van de medische zorg
 • • Het verlenen van bijstand of zorg aan een oudere, minderjarige, gehandicapte of kwetsbare persoon
 • • De zorg voor dieren

Het is niet nodig om een schriftelijk document te hebben dat de reden van de reis rechtvaardigt. Het is echter wel aangeraden.

Je moet de richtlijnen van het land in kwestie opvolgen.

Voor vragen over hulp aan Belgen in het buitenland: 02/501.4000 of https://travellersonline.diplomatie.be/.

Mogen toeristen naar België blijven reizen?
Nee, alle recreatieve activiteiten zijn verboden.

Wat met autopechverhelping?
De autopechverhelping kan in de week en weekend operationeel blijven.

Wat met cruises?
Cruiseschepen en -boten mogen hun passagiers niet ontschepen, maar kunnen wel bevoorraad worden. Nieuwe cruises georganiseerd door boten of schepen die varen onder de Belgische vlag, zijn verboden.

Wat met betrekking tot de ferry's naar buurlanden?
In tegenstelling tot boten en cruiseschepen, worden de reizen met ferry niet beschouwd als recreatieve activiteiten maar als een transportmiddel. De oversteken met ferry's zijn bijgevolg niet verboden in het kader van essentiële verplaatsingen maar, zoals steeds, blijven de basismaatregelen met betrekking tot hygiëne en sociale afstand van toepassing.

Kan ik mijn rijbewijs halen?
De theoretische en praktische rijlessen en -examens worden opgeschort. Wanneer ten gevolge van deze opschorting de verplichting met dwingende termijnen niet kunnen worden nageleefd, zal aan de betrokken een uitstel worden verleend.

Is het nog mogelijk om deelauto's te gebruiken? Evenwel deelsteps en deelfietsen?
Ja, deze worden beschouwd als transportmiddel en zijn bijgevolg niet verboden, maar hygiënemaatregelen en sociale afstand moeten nageleefd worden. Dit betekent maximaal twee personen behalve een gezin dat onder hetzelfde dak woont.

Mag ik samen met mijn collega in een bestelwagen zitten?
Ja, enkel als je de sociale afstand (1,5 meter) respecteert.

Zijn er specifieke maatregelen van toepassing voor het vervoer van personen met een handicap of met een beperkte mobiliteit?
Het belangrijkste is dat er geen nieuwe sociale mixen ontstaan. Het vervoer kan dus voortgaan maar er moet zoveel mogelijk over gewaakt worden dat dezelfde combinatie chauffeurs en personen met beperkte mobiliteit/handicap worden behouden. Uiteraard moet de hygiëne en de sociale afstand gerespecteerd worden.

Luchthaven

Worden specifieke maatregelen genomen voor luchthavens?
Voorlopig bestaan er geen beperkende maatregelen voor luchthavens. Passagiers moeten de sociale afstand respecteren.

Internationaal

Mag goederentransport doorgaan?
Internationaal goederenvervoer is toegelaten.

Blijven de restaurants en de taxfreeshops aan luchthavens open?
Ja, de restaurants en winkels voorbij de veiligheidscontrole blijven open. Dit om een zo groot mogelijke spreiding van passagiers in de luchthaventerminal en met respect voor de sociale afstand.

Is grensarbeid nog toegestaan (bijvoorbeeld Fransen die werken in België)?
Ja, grensarbeiders mogen hun activiteiten blijven uitvoeren binnen de limieten van de opgelegde maatregelen.

Hoe zit het met het co-ouderschap voor kinderen tussen ouders die aan beide zijden van de grens wonen?
Co-ouderschap van ouders woonachtig in de grensstreek (de ene in België, de andere in Nederland bijvoorbeeld) kan blijven.

Welke regels gelden er voor Belgen en andere inwoners van ons land die via een luchthaven terugkeren?
Buiten de richtlijnen die gelden voor alle inwoners van ons land dienen deze personen 2 weken in thuisquarantaine te blijven. Dit wil zeggen dat zij, zelfs als zij in een essentiële sector tewerkgesteld zijn, zij zich niet naar het werk mogen begeven. Zij mogen enkel aan telewerk doen.

Welke regels gelden voor personen die iemand gaan ophalen van de luchthaven?
Buiten de richtlijnen die gelden voor alle inwoners van ons land dienen deze personen 2 weken in thuisquarantaine te blijven. Dit wil zeggen dat zij, zelfs als zij in een essentiële sector tewerkgesteld zijn, zij zich niet naar het werk mogen begeven. Zij mogen enkel aan telewerk doen.

Sommige personen hebben familie in het buitenland wonen en willen naar hen toegaan om hen bij te staan. Mag dat?
Je bekijkt best eerst of er een alternatieve oplossing bestaat. Indien niet, is dit is enkel mogelijk wanneer het familielid hulpbehoevend is, maar je dient na te gaan of het land in kwestie dit ook toelaat.

Wat met mensen die vastzitten in het buitenland?
Je vindt de nodige informatie op de website van de FOD Buitenlandse Zaken: https://diplomatie.belgium.be/nl

Maatregelen voor vieringen en levensgebeurtenissen

Moeten trouwen uitgesteld worden?
Een huwelijksakte op het gemeente- of stadhuis mag voltrokken worden (in intieme kring), maar de festiviteiten rondom deze gelegenheid zijn verboden.

Mogen plaatsen van erediensten openblijven voor het publiek ondanks het feit dat diensten verboden zijn?
Ja, de gebouwen en religieuze huizen blijven open, met respect voor de sociale afstand. De beheerders van die gebouwen worden geacht hiervoor de nodige regels uit te vaardigen en toe te zien op de naleving ervan.

Mogen religieuze diensten doorgaan?
Neen, religieuze diensten zijn verboden, met uitzondering van begrafenissen en crematies.

Wat met begrafenissen en crematies?
Begrafenissen en crematies in intieme kring zijn toegelaten, met respect voor de sociale afstand.

Mogen begraafplaatsen openblijven?
Ja, met respect voor de sociale afstand.

Mogen asverstrooiingen op zee plaatsvinden?
Neen, die moeten uitgesteld worden.

Wat is de te volgen procedure voor de lijkbehandeling van een aan Covid-19 overleden persoon?
De FOD Volksgezondheid heeft een procedure uitgewerkt voor de omgang met het lichaam van een aan Covid-19 overleden persoon.
Met respect voor de wensen van de familie, is het aanraken van de door COVID-19 overleden perso(o)n(en) toegestaan, het is echter cruciaal nadien de hygiënemaatregelen na te leven.

Maatregelen voor de ziekenhuizen

Zijn er speciale maatregelen genomen in de ziekenhuizen?
Alle consultaties, testen en niet dringende medische ingrepen worden geannuleerd. Enkel urgente en/of levensnoodzakelijke consultaties, onderzoeken en interventies mogen plaatsvinden. Alle noodzakelijke therapieën (chemo, dialyse,...) kunnen doorgaan. De patiënten kunnen begeleid worden door slechts een persoon.

Ondanks de algemene maatregelen met betrekking tot de sociale afstand, blijft de zorg voor hulpbehoevenden prioritair en moet die gegarandeerd blijven.

Zijn bezoeken in de ziekenhuizen toegestaan?
De bezoeken worden allemaal verboden behalve voor ouders van kinderen jonger dan 18 jaar en de naaste familie van patiënten in kritieke toestand of in palliatieve fase. Begeleiding bij noodzakelijke consultaties of onderzoeken dient te worden beperkt tot maximum één persoon.

Kan ik nog in het ziekenhuis bevallen? Zo ja, onder welke voorwaarden?
Je kan uiteraard nog altijd bevallen in een ziekenhuis. Je ziekenhuisverblijf is wel best zo kort mogelijk; dit wordt bepaald in overleg met je behandelende arts. Je partner mag bij de bevalling aanwezig zijn en enkel bezoek van je partner is toegestaan. Familiebezoek is niet meer toegestaan. Je volgt verder de richtlijnen van het ziekenhuis.

Medische zorg

Is er een risico op infectie door contact met verpakkingen?
Dit risico bestaat, maar is veel kleiner dan door rechtstreeks contact met een besmet persoon.

Het coronavirus overleeft in ideale omstandigheden gemiddeld zo'n drie uur op gladde oppervlakken en materialen (zoals deurklinken, leuningen, tafels...). Op absorberend materiaal (zoals karton, papier, textiel...) kan het virus niet goed overleven. Het virus is zeer gevoelig voor uitdrogen, warmte en zonlicht.

Wie virusdruppeltjes via de handen in de mond, neus of ogen binnenkrijgt, kan besmet raken met het virus. Het is belangrijk om regelmatig en grondig de handen te wassen na contact met oppervlakken en verpakkingen die door veel mensen worden aangeraakt.

Wie wordt getest?
De staalafnames zijn voorzien voor twee categorieën van personen:

 • • Alle personen van wie de klinische toestand een hospitalisatie vereist en waarvan de behandelende geneesheer een vermoeden heeft van Covid-19.
 • • Elke gezondheidsmedewerker die voldoet aan de definitie van "mogelijk geval", en die koorts heeft.

Gedetailleerde informatie met betrekking tot de procedure voor huisartsen is terug te vinden op de website van Sciensano: https://epidemio.wiv-isp.be/ID/Pages/2019-nCoV_procedures.aspx

Kunnen gezondheidsmedewerkers blijven werken wanneer ze symptomen vertonen?
Gezondheidsmedewerkers kunnen hun beroep blijven uitoefenen indien ze milde symptomen vertonen, mits het gebruik van een beschermend mondmasker. In geval van koorts, ≥ 37.5°C, kunnen ze niet langer blijven werken en dienen ze thuis te blijven.

Kunnen ambulanciers blijven werken wanneer ze symptomen vertonen?
Ambulanciers kunnen hun beroep blijven uitoefenen indien ze milde symptomen vertonen, mits het gebruik van een beschermend mondmasker. In geval van koorts, ≥ 37.5°C, kunnen ze niet langer blijven werken en dienen ze thuis te blijven.

Kunnen patiënten met Covid-19 worden behandeld met ontstekingsremmende middelen?
Dit wordt momenteel onderzocht. In afwachting is paracetamol de eerste keuze van behandeling bij koorts en pijn.

Kunnen bloeddonatiecentra openblijven?
Ja, bloedinzamelingen dienen verder te gaan, met respect voor de sociale afstand en de hygiënische maatregelen. Personen die ziek zijn, dienen zoals steeds te worden uitgesloten. Bloed geven is en blijft noodzakelijk en moet worden gestimuleerd maar weliswaar is het van belang dat de donor zich bewust blijft van de eigen gezondheidstoestand.

Is het vervoer van bloed, bloedproducten en medicijnen nog steeds toegelaten?
Ja, dit valt onder een essentiële verplaatsing.

Is bezoek toegelaten in woonzorgcentra of instellingen die bijvoorbeeld mindervalide personen met co-morbiditeit verzorgen?
Essentiel bezoek (mantelzorgers, ...) wordt toegelaten om de bewoners niet totaal sociaal te isoleren.

Een 'babbelbox' (een tijdelijk lokaal met eigen buitendeur waar in de wand een grote glasplaat is verwerkt) in een inkomhal van het WZC? Valt een verplaatsing van 1 of maximum 2 familieleden naar die babbelbox onder de noemer 'verplaatsing om mensen in nood te helpen'?
Ja, dit kan zolang het glas na elk bezoek gedesinfecteerd wordt. We raden wel aan om de communicatie voornamelijk vanop afstand te voeren (telefonisch, video-oproep, ...) omwille van hygiënische redenen.

Mogen diensten voor thuis- en familiehulp doorgaan?
Ja, voor:

 • • Ouderen
 • • Thuiszorg
 • • Personen met een beperking
 • • Opvangtehuizen voor mishandelde vrouwen
 • • Voedselhulpbedeling
 • • Schuilplaatsen
 • • Nachtopvang voor mensen met sociale problemen
 • • Nachtopvang
 • • Coördinatiecentra voor thuiszorg en ondersteuning

Mogen persoonlijke assistenten voor personen met een handicap hun activiteiten voortzetten?
Ja, absoluut.

Wat met niet-dringende medische opsporingsonderzoeken?
Informeer je bij de organiserende instellingen en volg hun richtlijnen.

Moeten vaccinaties nog worden voortgezet?
Ja, absoluut. De stopzetting van vaccinaties op sommige plaatsen is van zeer tijdelijke aard. Deze worden zo snel mogelijk terug opgestart.

Kan ik voldoende geneesmiddelen kopen?
Ja, er zijn geen problemen met de bevoorrading van geneesmiddelen. Om het hamsteren tegen te gaan, krijg je maar 1 doosje geneesmiddelen mee die paracetamol bevatten, tenzij een medisch voorschrift anders bepaalt.

Hoe verloopt de medische opvang van zieke daklozen en personen die illegaal op openbaar domein samenhokken?
Zij worden opgevolgd via het OCMW.
In Brussel is er een federaal centrum met 250 opvang- en verblijfplaatsen. Die structuur wordt beheerd door het Belgische Rode Kruis. Er is medische permanentie en sociale dienstverlening, de hygiëne wordt verzekerd en er worden maaltijden aangeboden. Daar worden indien nodig 15 insluitingsruimten voorzien.

In Wallonië wordt het daklozenbeheer geregeld door de minister van Gezondheid, met samenwerking van de Provinciegouverneurs en de plaatselijke autoriteiten.

(https://morreale.wallonie.be/home/presse--actualites/publications/coronavirus--le-gouvernement-de-wallonie-prend-des-mesures-de-soutien-supplementaires.publicationfull.html)

Brussels Gewest:
Er werden dringende maatregelen beslist door de minister van Sociale Actie, Alain Maron

https://coronavirus.brussels/index.php/2020/03/16/mesures-specifiques-a-destination-des-personnes-sans-abri/

zie ook :

https://www.ama.be/coronavirus-etat-des-lieux-du-secteur-sans-abri/?fbclid=IwAR2VUwE9gyXMzZmafO38uZBNHZhAp5ozoMTclxKRTwuQNfHu7Xv-wo0yhSA

In Vlaanderen
De overheden (Agentschap Zorg & Gezondheid) geven aanbevelingen aan de opvang- en verblijfdiensten voor daklozen.

https://www.zorg-en-gezondheid.be/sites/default/files/atoms/files/200317_covid19_inloopcentra_opvang.pdf

Gevangenissen

Wordt bezoek in de gevangenissen toegelaten?

Alle vormen van bezoek zijn geannuleerd om het risico op infectie te beperken. Dat betekent: bezoek in de bezoekzaal, kinderbezoek, bezoek zonder toezicht (ongestoord bezoek, familiebezoek) en bezoek achter glas. Personen die om professionele redenen in de gevangenis moeten zijn, worden nog steeds toegelaten tot de gevangenis. Het gaat hier vooral om medewerkers van de politie, van de veiligheids- en inlichtingendiensten en van de gerechtelijke overheden, advocaten, magistratuur en zorg- en hulpverleners.ullen...invullen...